Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

În ciuda incertitudinilor de pe piețele financiare globale, cei mai bogați oameni din industria de real estate din lume nu se pot plânge. În topul miliardarilor lumii, alcătuit de revista americană Forbes, se află 184 de oameni ale căror miliarde provin din real estate. Majoritatea lor trăiesc în zona Asia-Pacific, unde au afaceri 99 dintre ei, 42 având afaceri în China. Statele Unite, cu 44 de baroni în imobiliare, se pot lăuda cu statutul de cea mai prolifică națiune în acest domeniu.

Iată care sunt cei mai bogați oameni din real estate din întreaga lume:

  1. Wang Jianlin

Wang Jianlin 300x190 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 28,7 miliarde de dolari

Cetățenie – China

Compania sa, Dalian Wanda, a debutat ca un dezvoltator de proiecte comerciale, construind centre comerciale și hoteluri. Anul trecut, două dintre companiile sale au fost listate la bursă: Wanda Commercial Properties și lanțul de cinematografe Wanda Cinema Line. Între timp, averea sa s-a diversificat, Jianlin anunțând în ianuarie că va cumpăra, pentru suma de 3,5 miliarde de dolari, compania americană de producție de film și TV, Legendary Entertainment. Dalian Wanda deține deja lanțul de cinematografe AMC Entertainment Holdings, pe care l-a achiziționat în 2013, pentru 2,6 miliarde de dolari. Tot anul trecut, Dalian Wanda a cumpărat 20% din clubul de fotbal Atletico Madrid.

 

 

  1. Lee Shau Kee

Lee Shau Kee 300x187 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 21,5 miliarde de dolari

Cetățenie – Hong Kong

Al doilea cel mai bogat om din Hong Kong, Lee Shau Kee a crescut într-o familie care cu greu își permitea să mănânce pește de două ori pe lună. Lee deține azi un imperiu de business care cuprinde hoteluri, imobiliare, energie și diverse investiții, conduse de compania Henderson Land Development. Lee a donat recent peste 400 milioane de dolari Universității Oxford, pentru extinderea campusului și acordarea de noi burse.

 

 

 

  1. Michael Otto

Michael Otto e1479830431996 300x295 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 18,1 miliarde de dolari

Cetățenie – Germania

Crate and Barrel este o companie bine cunoscută în SUA, dar puțini clienți știu că părintele retailerului este compania Otto Group, al doilea mare retailer online din lume, după Amazon. Fondat de Werner Otto în Hamburg, în 1949, ca un business de comenzi prin poștă, grupul este activ acum în imobiliare, servicii financiare și retail. Michael, fiul lui Werner, care conduce board-ul de directori, s-a retras din poziția de CEO în 2007, poziție pe care o deținuse timp de 27 de ani. Alexander, fratele lui Michael, conduce ECE Group, companie care dezvoltă și face management de centre comerciale (196 în prezent). De asemenea, dezvoltă centre logistice, clădiri de birouri, clădiri industriale și diverse alte proprietăți.

 

 

 

  1. Donald Bren

donald bren 300x225 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 15,1 miliarde de dolari

Cetățenie – SUA

Donald Bren este cel mai bogat dezvoltator de real estate din SUA, cu un portofoliu de peste 10.000.000 metri pătrați, concentrat în sudul Californiei. Irvine Company deține și face management pentru 500 de clădiri de birouri, 40 de mall-uri, 50.000 de apartamente, trei hoteluri și mai multe cluburi de golf. Bren deține, de asemenea, 97% din clădirea Met Life din Manhattan. Fiul unui dezvoltator imobiliar, Bren a crescut lucrând ca tâmplar pe șantierele tatălui său. În 1977, a cumpărat Irvine Company, care a fost înființată acum 150 de ani de mai mulți investitori, ca o companie de ferme de animale, pe care acum o deține integral.

 

 

  1. Simon și David Reuben

Simon and David Reuben 300x200 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 14,4 miliarde de dolari

Cetățenie – Marea Britanie

Frații Simon și David Reuben, a căror avere provine din real estate, dar și din industria metalelor, au cumpărat recent, cu 800 milioane de dolari, celebrul Plaza Hotel din New York, plus alte două. În prezent, transformă fosta casă a renumitului poet Lord Byron într-o proprietate cu opt dormitoare și piscină. Cei doi dețin și GlobalSwitch, un centru de date. În timp ce David a debutat în business în zona comerțului cu metale, Simon a avut un business de import de covoare, începând apoi să achiziționeze proprietăți. Cei doi s-au unit în compania Transworld, un trader de metale care a investit în anii 1990 în Rusia și în Kazahstan, ajungând să controleze 7% din comerțul mondial cu aluminiu. Cei doi frați au vândut ulterior afacerea cu metale, concentrându-se în prezent doar pe real estate.

 

 

  1. Joseph Lau

joseph lau 300x212 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 13,1 miliarde de dolari

Cetățenie – Hong Kong

Joseph Lau deține 75% din Chinese Estate, unul dintre cei mai mari investitori în real estate din Hong Kong. Însă mogulul se confruntă în prezent cu o posibilă extrădare în Macau, ca urmare a faptului că în 2014 a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru mită și spălare de bani.

 

 

 

  1. Gerald Cavendish Grosvenor

Gerard Cavendish e1479830530207 286x300 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 13 miliarde de dolari

Cetățenie – Marea Britanie

Unul dintre cei mai bogați dezvoltatori imobiliari și proprietari de terenuri, Gerald Cavendish Grosvenor deține de la unele din cele mai elegante magazine din Mayfair, Londra, până la ferme de vânătoare în Sevilla, Spania. Cunoscut sub numele oficial de „al 6-lea Duce de Westminster”, fostul general dispune de 76 hectare de teren în Belgravia,  zonă aflată în apropiere de Buckingham Palace. Familia sa deține și 39.000 hectare de teren în Scoția, 13.000 de hectare în Spania și multe alte mii de hectare de teren în Anglia. Grosvenor Group are proprietăți pe cinci continente, iar valoarea asset-urilor grupului este de peste 15 miliarde de dolari.

 

 

 

 

 

  1. Thomas și Raymond Kwok

thomas and raymond kwok 300x200 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 13 miliarde de dolari

Cetățenie – Hong Kong

În condițiile în care Thomas (64 ani) a fost condamnat în 2014 la cinci ani de închisoare pentru mită, iar Walter, fratele mai mare, s-a retras din afacerea de familie, Raymond (62 ani) este președintele Sun Hung Kai Properties. Frații Kwok au moștenit în 1990 compania listată public, majoritatea investițiilor lor fiind în Hong Kong, investiții printre care se numără International Commerce Centre, cel mai înalt zgârie-nori din Hong Kong.

 

 

  1. Stephen Ross

stephen ross 300x225 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 12 miliarde de dolari

Cetățenie – SUA

Stephen Ross, președintele Related Companies, este dezvoltatorul celui mai mare proiect imobiliar privat din SUA. Hudson Yards (un proiect rezidențial ce se întinde pe 11 hectare lângă Manhattan și în care investiția totală este de 15 miliarde de dolari) a fost început în 2012 și va fi finalizat în 2024. Un alt proiect rezidențial care îi aparține este Hunter’s Point South în Queens, New York, cel mai mare proiect de case pe segmentul mass market din New York. Ross mai deține clădirile One Central Park și The Residences din New York, dar și clubul Miami Dolphins, investind 400 milioane de dolari pentru a renova stadionul cu același nume, precum și o parte din rețeaua de centre de fitness Equinox.

 

 

 

  1. Robert Kuok

robert kuok 203x300 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 10 miliarde de dolari

Cetățenie – Malaezia

Robert Kuok, cel mai bogat om de afaceri din Malaezia, și-a vândut business-ul de media – South China Morning Post – în decembrie 2015, către Alibaba, pentru 265 milioane de dolari. Cumpărase 35% din ziarul ce are acum 112 ani în 1993, de la Rupert Murdoch. Deal-ul a inclus și edițiile de Hong Kong ale revistelor Esquire, Elle, Cosmopolitan, Harper’s Bazaar și altele. Kuok Group controlează un imperiu care include lanțul hotelier de lux Shangri-La, compania Kerry Properties și compania de trading Wilmar (un gigant în industria uleiului de palmier). Robert Kuok a debutat în 1949 cu comerț cu orez, zahăr și făină în Malaezia, și în 1953 în Hong Kong.

 

 

 

 

 

  1. Andrew Beal

andrew beal e1479830624595 300x202 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 9,4 miliarde de dolari

Cetățenie – SUA

Andrew Beal se înscrie în tiparul miliardarului care a renunțat la facultate și s-a apucat de afaceri, cumpărând distressed assets și credite neperformante în timpul Marii Recesiuni. Când bula imobiliară a explodat în 2008, el a cumpărat proprietăți în toată țara, printre care o rafinărie în Houston, o clădire de birouri în Ohio și nenumărate credite ipotecare, pentru proprietăți care erau amplasate din Alaska până în Florida. Prin rețeaua sa, Beal Banks, a oferit împrumuturi tuturor jucătorilor din industria petrolieră din Texas și Nevada. Iar în 2001 a jucat împotriva celor mai mari jucători de poker din lume, la cazinoul Bellagio din Las Vegas, într-unul din campionatele cu cea mai mare miză din istorie.

 

 

 

  1. Hui Ka Yan

hui ka yan 300x200 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 8,6 miliarde de dolari

Cetățenie – China

Hui Ka Yan este președintele companiei imobiliare Evergrande Real Estate, din Guangzhou, listată la bursa din Hong Kong, activă atât pe piața dezvoltărilor rezidențiale, cât și pe cea a proiectelor comerciale și hotelurilor. În 2014, el i-a vândut lui Jack Ma, proprietarul Alibaba, 50% din clubul de fotbal Guangzhou Evergrande Football Club, pentru suma de 192 milioane de dolari.

 

 

 

  1. Eyal Ofer

eyal ofer e1479830685957 260x300 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 8,4 miliarde de dolari

Cetățenie – Israel

Eyal Ofer este președintele grupului Ofer Global, cu sediul central în Monaco, dar și al Zodiac Maritime, o companie de shipping din Marea Britanie, cu sediul în Londra, care are o flotă de peste 150 de nave. Interesele sale maritime mai cuprind OMNI Offshore Terminals (furnizor global de produse și soluții pentru platformele petroliere), precum și un pachet important de acțiuni la compania de croaziere Royal Caribbean, în managementul căreia a fost implicat direct timp de 15 ani. De asemenea, Eyal Ofer deține compania imobiliară Global Holdings, care are în portofoliu Altria Building și 15 Central Park West din New York. Eyal și fratele său, Idan, au moștenit averea tatălui lor, Sammy Ofer, decedat în 2011, cel mai bogat om din Israel.

 

 

 

 

  1. Stan Kroenke

stan kroenke 300x169 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 7,7 miliarde de dolari

Cetățenie – SUA

Imperiul sportiv al lui Stan Kroenke include echipa americană de fotbal Los Angeles Rams, clubul de fotbal britanic Arsenal, plus încă trei echipe din Denver. Kroenke are și un imperiu imobiliar care deține circa 3.000.000 metri pătrați de spații, majoritatea spații în galerii comerciale aflate în apropierea supermarket-urilor Wal-Mart din SUA. Soția sa, Ann Walton Kroenke, este nepoata fondatorului Wal-Mart, Sam Walton. Stan Kroenke deține mai multe ferme în Montana, Wyoming și Canada, cea mai mare dintre ele fiind Waggoner Ranch, care se întinde pe o suprafață de 2.000 kilometri pătrați (cât orașele New York și Los Angeles la un loc), evaluată la 725 milioane de dolari.

 

 

  1. Robert și Philip Ng

ROBERT NG 196x300 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 7,6 miliarde de dolari

Cetățenie – Singapore

Averea lui Robert și Philip Ng a scăzut cu două miliarde de dolari în ultimii ani, când piața imobiliară din Singapore și-a încetinit ritmul. Așa că cei doi s-au extins în Australia, cumpărând, printre altele, hotelul Westin din Sydney, pentru suma de 342 milioane de dolari. Robert, fratele cel mare, este președintele Tsim Sha Tsui Properties, companie listată la bursa din Hong Kong, iar Philip conduce Far East Organization, cel mai mare dezvoltator privat din Singapore.

 

 

 

 

 

 

  1. Peter Woo

PeterWoo 300x200 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 6,6 miliarde de dolari

Cetățenie – Hong Kong

Peter Woo și-a început cariera cu Chase Manhattan Bank în New York, în 1972. Căsătorindu-se apoi cu Bessie, fiica lui Y.K. Pao, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii din industria de shipping, s-au mutat în Hong Kong, pentru a se ocupa de afacerile familiei. În 2015, Woo a renunțat la poziția de președinte în cadrul grupului Wharf, care împreună cu compania listată la bursă, Wheelock & Co, controlează nenumărate proprietăți, companii de telecomunicații și business-uri în zona de retail, printre care lanțul de magazine de lux, Lane Crawford.

 

 

 

  1. Walter Kwok

walter kwok 300x191 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 6,2 miliarde de dolari

Cetățenie – Hong Kong

Fost președinte al grupului Sun Hung Kai Properties, Walter Kwok și-a construit apoi propriul business, Empire Group Holdings. El a moștenit împreună cu frații săi, Thomas și Raymond, imperiul imobiliar Sun Hung Kai Properties.

 

 

 

 

  1. Mikhail Gutseriev

Mikhail Gutseriev 258x300 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 5,9 miliarde de dolari

Cetățenie – Rusia

Mikhail Gutseriev este acționarul majoritar al BIN Group, un conglomerat pe care îl deține împreună cu fratele său, Sait-Salam Gutseriev, și nepotul său, Mikhail Shishkhanov. Gutseriev a profitat de criza din ultimii ani pentru a-și construi un imperiu: în 2015, a cheltuit 1,5 miliarde de dolari pentru a cumpăra bănci, fonduri de pensii, câmpuri de petrol, fabrici, companii imobiliare, depozite, precum și popularul post de radio, Radio Shanson. De asemenea, a cumpărat trei hoteluri de cinci stele în Moscova, unul fiind faimosul National Hotel (fosta proprietară fiind Elena Baturina, cea mai bogată femeie din Rusia). Gutseriev deține giganții petrolieri Russneft și Neftisa. În timpul liber, miliardarul scrie versuri pentru cântecele interpretate de soliști ruși celebri.

 

 

 

 

  1. Richard LeFrak

RichardLeFrak e1479830790232 300x292 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 5,9 miliarde de dolari

Cetățenie – SUA

În iunie 2015, Richard LeFrak și partenerii săi de la Turnberry Associates au turnat în Miami fundația proiectului rezidențial SoLeMia, care va avea în jur de 4.000 de locuințe și 100.000 metri pătrați de spații de retail. Acesta este cel mai recent proiect al lui Richard LeFrak, care este implicat în afacerile familiei sale din 1968. Bunicul său, Harry, a început să construiască proprietăți în 1901. Acum, Richard LeFrak este unul dintre cei mai mari proprietari de locuințe și spații comerciale din SUA, deținând ansamblul rezidențial LeFrak din Queens, New York, care cuprinde 5.000 de apartamente, și circa 1,5 milioane metri pătrați de spații comerciale în Newport.

 

 

 

 

  1. Pan Sutong

Pan Sutong 300x229 - Cei mai bogati oameni din lume in real estate, in 2016

Avere – 5,9 miliarde de dolari

Cetățenie – Hong Kong

Mare parte din averea lui Pan Sutong provine din pachetul de acțiuni pe care îl are la Goldin Financial Holdings, companie listată la bursa din Hong Kong, cu interese în real estate, finanțe și vinuri. Pan Sutong construiește în prezent în Tianjin cea mai înaltă clădire din China, Goldin Finance 117. Grupul său include și brandul de electronice Matsunichi, care produce monitoare pentru karaoke și MP3 playere, tablete și modemuri. De asemenea, Sutong a investit în industria vinului, în Napa Valley din California și în regiunea Bordeaux din Franța.

 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply