BCR a primit un sfert din notificarile de dare in plata

„Unii dintre clienții BCR care au contractat credite pentru investiții au încercat să scape de datorii apelând la Legea privind darea în plată”, a spus Dana Demetrian, directorul de retail al băncii, pentru Profit.ro. Banca a primit un sfert din numărul notificărilor de dare în plată. Peste 4.000 de notificări au primit în total băncile, deci celei mai mari bănci locale îi revin în jur de 1.000.

Pe de altă parte, în timp ce unele bănci au contestat toate sau aproape toate notificările, în cazul BCR sunt înregistrate sub 150 pe portalul instanțelor, dintr-un total de aproape 3.800. Rezultă că BCR a contestat doar circa 15% din notificări. „Băncile cu credite în franci elvețieni au tendința să conteste mult mai multe notificări”, precizează Demetrian. Explicația pentru numărul ridicat de contestații vine și din termenul scurt pe care banca îl are pentru a verifica solicitarea debitorilor, mai ales pentru ipotecile împrăștiate în țară.

De prevederile Legii privind darea în plată încearcă să profite și cei care au luat credite pentru afaceri, deși legea se aplică doar în cazul contractelor încheiate între creditori și persoanele fizice consumatori, garantate cu o locuință.

„Avem cazuri în care au venit și au dat pensiuni, și le-au declarat case de locuit. Cu șase etaje, nu știu câte camere și fiecare cameră cu baia sa. Au zis că sunt locuințe. Nu le-am aprobat”, a declarat Dana Demetrian.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply